Dresscode

Herken je dat? Je ontvangt een uitnodiging met een dresscode, maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Word je in een kostuum verwacht of is alleen een kolbert voldoende?

Wij zetten de dresscodes graag voor je op een rijtje met een uitleg, zodat je altijd aan de juiste dresscode kunt voldoen! In onze winkel kunnen wij je optimaal adviseren over de juiste kleding voor de juiste gelegenheid. Ook een smoking op maat behoort tot de mogelijkheden!

Avond kleding

Wanneer op jouw uitnodiging de dresscode ‘Avondkleding’ staat, dan kun je als heer kiezen tussen een rokkostuum of smoking. Het verschil tussen deze kostuums leggen we hieronder uit. Voor deze dresscode kleden de dames zich vaak in een korte of lange avondjurk.

White Tie – Tenue de soiree – cravate blanche

De dresscode White tie voor de heren houdt in dat een rokkostuum of gala-uniform gewenst is. Het is mogelijk om dit te combineren met een hoge hoed. De dames kleden zich, volgens dresscode White Tie, in een lange avondjurk met mooie accessoires zoals lange handschoenen, tasje en schoenen van dezelfde kleur, sieraden en wellicht een stola.

Een rokkostuum, ookwel tailcoat genoemd, bestaat uit een zwarte jas met zijden revers en lange panden aan de achterzijde van de jas, gecombineerd met een zwarte broek van dezelfde stof als de jas. De broek heeft een dubbele bies langs de zijnaad en geen omslag bij de pijpen. Tevens hoort bij dit outfit of dresscode een laaggesneden wit vest  en witte vlinderdas. Je maakt dit kostuum helemaal compleet met een paar veterloze lakschoenen.

Black Tie – cravate noir

Wanneer je een feest hebt met dresscode Black Tie, dan kun je je kleden in een smoking met zwarte strik en lakschoenen. De dames kleden zich in een een korte of lange avondjurk of cocktailjurk. Dit kan eventueel aangevuld worden met handschoenen.

Een smoking, ookwel tuxedo of dinner jacket genoemd, is van origine een rookjas. Het jasje werd na het dinner aangetrokken om vervolgens in een aparte ruimte te roken. Op deze manier bleef de rooklucht beperkt tot deze jas.

Wij kennen een smoking als een tweedelig pak bestaande uit een zwarte jas met een zwarte broek, welke een satijnen bies langs de zijnaad heeft. Je draagt bij een smoking geen riem. Onder het jasje draag je een wit katoenen overhemd.

Tenue de ville

Stadskleding is de letterlijke vertaling van de dresscode Tenue de Ville. Vroeger droeg men een pak wanneer men naar de stad ging, vandaar dat deze naam is gekozen voor deze dresscode. Je draagt als man een pak met overhemd en stropdas. Volgens de dresscode tenue de Ville dragen de dames een mantelpak of jurk met jas.

Smart Casual

Met de dresscode Smart Casual wordt de sfeer al informeler. Je kunt gerust een nette spijkerbroek aantrekken met een overhemd en colbert. Ook de dames kunnen zich kleden in meer vrijetijds kleding.

Casual

Wanneer je op de uitnodiging leest dat Casual de gewenste dresscode is, dan verwacht de gastheer en/of gastvrouw geen formele kleding. Je kunt in jouw vrijetijds kleding naar de gelegenheid toegaan.

 

Weet je nog steeds geen goed outfit voor jouw feest? Kom gerust langs in onze winkel en wij zorgen dat je geheel gestyled en uiterst correct gekleed wordt!